Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledání konkurenceschopnosti

Bez konkurenceschopnosti není blahobytu. Pod to se podepíše asi kdokoli od úředníka Bátory až po hraběnku Bathory. Problém, který plodí zlou krev, je ovšem ten, jak se k té konkurenceschopnosti dopracovat.

Jak známo, země zapojená do světové ekonomiky může v zásadě sledovat dva modely soutěžení – kvantitativní (pracovně „čínský“) nebo kvalitativní. Euroatlantický hospodářský region, do kterého se alespoň verbálně stále hlásíme, nacházel po světových válkách zdroje svého bohatství nepochybně převážně právě v druhém rozměru konkurenceschopnosti. Inovativní nápady plodící technologický pokrok, a tak i vysokou přidanou hodnotu pro ekonomiku umožnily – společně s tehdy ještě tolik nenabouranou důvěrou občanů v instituci státu a jeho nakládání s vybranými daněmi – vytvářet dostatek prostředků pro to, aby Evropa byla příjemným místem pro život. Pro život v dostatku a v celkovém (tedy i v jistém sociálním) bezpečí. Zřejmě bychom u většiny zemí „Severu Evropy“ dokázali vyjmenovat hned několik symbolů hospodářské síly a úspěchu. Ať už si pak vzpomeneme na německé a francouzské hi-tech strojírenství, italskou módu, finské mobilní telefony či švýcarské bankovnictví, je intuitivní, kde ležely a leží zdroje úspěchu.

Bezesporu neležely pouze v sazbách daně z příjmů či ostatních nákladech na práci (sociální pojištění). Kdyby tomu tak ostatně bylo, musela by být Česká republika přibližně třikrát konkurenčnější zemí než je Německo, a průmyslové kolosy jako Volkswagen, Siemens či E.ON už by dávno musely mít své sídlo v blízkém Lichtenštejnsku. Více než na samotné sazbě, zdanitelném základu a počtu výjimek totiž možná nakonec záleží na předvídatelnosti daňového systému jako celku. Tedy na tom, zdali se jde – jak je tomu u nás – ode zdi ke zdi, zdali se koncepce zdaňování mění třikrát za pět let a pomalu každá jejich změna je napadána z hlediska ústavnosti, nebo jsou-li naopak daně odrazem určité širší a trvalejší politické dohody, a tedy i méně podléhající vlivům politického cyklu. O tom, že prodejnost zboží či služby je dána především jejich kvalitou a užitečností, tedy faktory zcela nedaňovými, snad příliš hovořit netřeba.

Stejně tak je asi velmi problematické paušálně tvrdit, že blahobyt země je vždy devalvován rozvinutým sociálním systémem a účastí státu v ekonomice obecně. Pokud by měla pro změnu platit tato hypotéza, musela by se vedle líných konzumentů ouza či milovníků corridy o svou existenci třást také celá Skandinávie, což se, byť už na to někteří analytici čekají velmi dlouho, pořád jaksi neděje. Seveřané naopak dlouhodobě vykazují ve všech souvisejících výzkumech nejvyšší míru subjektivní i objektivní spokojenosti se životem ve své zemi. Zde lze vysvětlení hledat zřejmě právě v jisté vyšší míře loajality obyvatelstva ke svému státu, ve vyšší důvěře občanů, že s jejich daňovými odvody bude nakládáno rozumně a že se jejich peníze nebudou ve státní správě ztrácet.

U nás zřejmě ambici vytvořit takto přátelský, respektovaný, a tedy i oprávněně dobře zaplacený stát nemáme, stejně jako nejspíš nevěříme, že bychom zde čímkoli mohli udělat díru do světa. Zdá se, že se proto vydáváme cestou mezinárodního soutěžení „po čínsku“ či „po albánsku“. Cestou šetření na pracovní síle a přenášením podnikatelských rizik na zaměstnance. Směřováním k rozsáhlému outsourcingu resp. privatizaci veřejných služeb namísto ke snaze o transparentní a produktivně vynaložené toky peněz ze státního rozpočtu. Další (řízenou?) expanzí soukromého vysokého školství a rozvolňováním standardů vzdělanosti namísto formulování promyšlené a konsensuální vize o žádoucím nasměrování vstupů a výstupu systému tuzemského vzdělávání (a jejich únosného způsobu financování). Celkovou orientací země do pozice obchodníků s deštěm, na roli dovozce a zpracovatele nápadů a hodnot, namísto jejich tvůrce. Razantním skoncováním se "žitím nad poměry" namísto ukončení špatných poměrů.

Ještěže máme (abychom se vrátili kruhem na začátek) své Bátory, Mašíny, Bartáky, Babáky a Kočí, kteří nás z nepříjemných myšlenek na to, kde jsme a kam míříme, spolehlivě a opakovaně vysvobozují.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Aktuální žebříček konkurenceschopnosti ekonomik: Švýcarsko, Singapur, Švédsko, Finsko, USA, Německo, Nizozemsko, Dánsko, Japonsko, Velká Británie, ..., ČR, ..., Polsko, ..., Maďarsko, ..., Slovensko. Zdroj: WEF)

 

Autor: Jan Urbanec | úterý 6.9.2011 17:21 | karma článku: 8,58 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Jan Urbanec

Nárazníky války a míru

Myšlenka, že vojenská pomoc Ukrajině je jediným účinným způsobem, jak zastavit ruskou invazi a přivést Putina k rozumu, je v současnosti jasným ideovým mainstreamem západního světa.

2.4.2024 v 22:00 | Karma: 25,57 | Přečteno: 707x | Politika

Jan Urbanec

Ekonomie viru

V tomto období prázdnoty a marnosti je dobré připomenout naléhavou pomíjivost ekonomických prognóz. Každý den vznikají ve finančních institucích a na různých vládních úřadech tisíce projekcí hospodářského vývoje.

16.3.2020 v 22:41 | Karma: 10,29 | Přečteno: 308x | Ekonomika

Jan Urbanec

Proč necítím hněv vůči AB

Ahoj příteli, vzpomněl jsem si, že jsme tuhle nedokončili rozhovor na téma AB. Ptal ses mě, co na něm vlastně vidím. Zkusím Ti odpovědět úsporně a snad ne moc pateticky.

3.7.2019 v 4:49 | Karma: 46,72 | Přečteno: 7277x | Politika

Jan Urbanec

Revoluce proti střetům zájmů

Ať už bylo v úterý na Václaváku sto tisíc hlav či jen sto tisíc končetin, poselství přítomných moudrých a spravedlivých zaznělo jasné - je zapotřebí zatočit se střety zájmů. To je totiž v dnešní době největší společenské zlo.

6.6.2019 v 22:15 | Karma: 28,30 | Přečteno: 663x | Politika

Jan Urbanec

Platební rozkaz z Bruselu

Po půl roce od chvíle, kdy se čeští novináři rozhodli nachytat premiéra při únosu vlastního syna, se narodil další materiál, který má rozčeřit jinak poměrně klidné vody tuzemského veřejného mínění. Tentokrát přiletěl z Bruselu.

3.6.2019 v 6:10 | Karma: 34,68 | Přečteno: 988x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 1739x
Rodilý Ostravák, toho času pražská naplavenina, celkově hrdý Čech. Už ne svobodný, a naštěstí ještě ne rozvedený. Služebník státu.