Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nárazníky války a míru

Myšlenka, že vojenská pomoc Ukrajině je jediným účinným způsobem, jak zastavit ruskou invazi a přivést Putina k rozumu, je v současnosti jasným ideovým mainstreamem západního světa. 

Světa, do kterého naštěstí již několik desítek let patříme a do něhož – až na několik spíše okrajových politických sil – stále patřit chceme. Úvaha je taková, že pokud Ukrajina v konfliktu neuspěje, přijde Západ o jakousi nárazníkovou zónu, v níž se pak Rus usídlí, zemi si předělá k obrazu svému, učiní z ní své zbrojní centrum a dřív či později toho všeho využije k tomu, aby překročil západním směrem další hranice evropských států. Analogicky tomu, jak to Československu udělal v roce 1968 Brežněv, nebo nějakých třicet let před ním – v opačném směru – Hitler. Takto formulovaná hrozba pak (kromě toho, že proukrajinské angažmá je z vyššího principu mravního spravedlivé) slouží jako hlavní odůvodnění veškeré masívní finanční a vojenské podpory, v níž je Česko od začátku ruského útoku jedním z hlavních a nejhlasitějších zastánců a organizátorů. 

Síla a současně slabost této argumentace, která pak šikuje ony dva nesmiřitelné tábory, tkví v tom, že ji nelze objektivně vyvrátit. Postavíte-li se na stranu pochybovačů, budete čelit buď posměchu za naivitu, nebo hněvu za sympatie s Rusem. Tím pak obvykle debata končí, nechcete-li tedy – například z úcty k diskutérovi – oplácet podobnými fauly. Přitom skutečnost je opravdu taková, že v tuto chvíli nevíme pořádně nic. Byť se neustále mnoho z nás tváří, že víme všechno. Takhle sebejistě jsme svého času věděli, že Rusko zkolabuje z ekonomických sankcí. Že se vyčerpá a brzy z Ukrajiny s hanbou odtáhne. Že je hotovou věcí, že už se po ubránění Charkova a zisku Chersonu ukrajinská armáda před ničím nezastaví. Tyhle „hotové věci“ nám média z úst renomovaných politologů a odborníků na vojenství ještě poměrně nedávno servírovala den co den. Je škoda, že po této neúspěšné tipovačce nepřišla trochu větší zdrženlivost právě i k předpovědím budoucích hrozeb ze strany Ruska k západní Evropě. Naopak, nyní už zase všichni jistojistě vědí, jak se Rusko nezastaví před dalším zbrojením a další agresí. A jak neúčinnost sankcí všichni předvídali. 

Důvodů, proč mít k takovému alarmismu odstup, přitom není úplně málo. Zaprvé – Ukrajina není v NATO. Snad opravdu každý uzná, že mezi ruskou invazí do země jako je Ukrajina (nebo Gruzie, či potenciálně Bělorusko či Arménie) a vpádem do zemí bloku NATO, je setsakramentský rozdíl. Připomeňme, jak nesrovnatelnou vojenskou konvenční sílu, tak samozřejmě nástroje jaderného odstrašení, má Západ, a naopak nemá Ukrajina. Kromě toho jsou tu specifické vazby Ruska na Turecko, zájmy Číny na udržení jejího exportu a v neposlední řadě také tisíce VIP Rusů rozprášených po západním světě. Pochybovat lze koneckonců i o tom, jestli by se ruský režim tak pohoršoval nad vyloučením svých sportovců z mezinárodních sportovních soutěží a kulturních akcí ve chvíli, kdy by měl v úmyslu vést se Západem válku. Samozřejmě – opět to lze odbýt tím, že „Putin se před ničím nezastaví“. Ale seriózní a poctivé uvažování o věci tyto okolnosti nemůže přehlédnout.

Vzývaná potřeba mít z Ukrajiny stůj co stůj nárazníkové pásmo se navíc trochu pere se skutečností, že s Ruskem spřátelené Bělorusko hranice se státy NATO již dlouho má, stejně jako enkláva v Kaliningradu. Tam jsme ten "nárazník" před budoucí ruskou invazí či raketovými útoky nepotřebovali a potřebovat nebudeme? Zajímavé je i to, že zatímco proruský režim na Ukrajině (do roku 2014) jsme nikdy za hrozbu nepovažovali a nijak jej diplomaticky neřešili, dnes je pro nás tato země něčím jako odvěkým přítelem. Nečím, čemu je potřeba bezpodmínečně pomáhat a co je potřeba si za každou cenu ohlídat. Ať si každý, kdo dnes hrdě vyvěšuje modrožlutý prapor, sáhne do svědomí a zavzpomíná, kdy naposledy mluvil o Ukrajincích jako o „úkáčkách“. Není ani toto důvodem k tomu trochu začít s tou euforií z boje za spravedlivý svět trochu brzdit?

Konflikt na Ukrajině tu nebude navěky. Jednou skončí, jako každá jiná válka. Někdo v nějakou chvíli takzvaně vyhraje, a někdo takzvaně prohraje. Nebo dojde k časově neohraničenému příměří, nebylo by ostatně na světě první ani poslední (Korea, Kypr, Kašmír, Západní Sahara,...?). Bez ohledu na to, kdo jak dopadne, zkusme nacházet optimismus i v tom, že na scénu dříve či později vstoupí jiní hráči – a ti se, na rozdíl od těch stávajících, třeba nějak domluví. Nepochybně s přihlédnutím k vlastním zájmům, tedy k tomu, co lze reálně získat a co nadobro ztratit. Včetně eventuality obnovení konfliktu (Palestina, Kurdistán,...?). Volba mezi územím a lidskými životy není žádnou ostudou a my si ji – když už používáme historické příměry – taky prožili. Díky ní tady taky možná dneska vůbec jsme. Zkusme s ní proto ve vztahu k Ukrajině pracovat se stejným úsilím jako se všemi pro Evropu černými scénáři.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Urbanec | úterý 2.4.2024 22:00 | karma článku: 25,95 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Jan Urbanec

Ekonomie viru

V tomto období prázdnoty a marnosti je dobré připomenout naléhavou pomíjivost ekonomických prognóz. Každý den vznikají ve finančních institucích a na různých vládních úřadech tisíce projekcí hospodářského vývoje.

16.3.2020 v 22:41 | Karma: 10,29 | Přečteno: 309x | Ekonomika

Jan Urbanec

Proč necítím hněv vůči AB

Ahoj příteli, vzpomněl jsem si, že jsme tuhle nedokončili rozhovor na téma AB. Ptal ses mě, co na něm vlastně vidím. Zkusím Ti odpovědět úsporně a snad ne moc pateticky.

3.7.2019 v 4:49 | Karma: 46,72 | Přečteno: 7278x | Politika

Jan Urbanec

Revoluce proti střetům zájmů

Ať už bylo v úterý na Václaváku sto tisíc hlav či jen sto tisíc končetin, poselství přítomných moudrých a spravedlivých zaznělo jasné - je zapotřebí zatočit se střety zájmů. To je totiž v dnešní době největší společenské zlo.

6.6.2019 v 22:15 | Karma: 28,30 | Přečteno: 663x | Politika

Jan Urbanec

Platební rozkaz z Bruselu

Po půl roce od chvíle, kdy se čeští novináři rozhodli nachytat premiéra při únosu vlastního syna, se narodil další materiál, který má rozčeřit jinak poměrně klidné vody tuzemského veřejného mínění. Tentokrát přiletěl z Bruselu.

3.6.2019 v 6:10 | Karma: 34,68 | Přečteno: 988x | Politika

Jan Urbanec

Střety (politických) zájmů

Ač nemá zdaleka tak zábavnou vedlejší významovou linku jako Zemanova "viróza 2013", slovem či souslovím, které by mohlo kandidovat na český pojem roku 2018, je „střet zájmů“.

14.12.2018 v 15:01 | Karma: 20,60 | Přečteno: 303x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  13:52

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  13:07

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 25,95
  • Průměrná čtenost 1739x
Rodilý Ostravák, toho času pražská naplavenina, celkově hrdý Čech. Už ne svobodný, a naštěstí ještě ne rozvedený. Služebník státu.